Mobilna aplikacija o LGBT historiji danas slavi prvi rođendan

23. 07. 2014

Quist_logo-500x500Mobilna aplikacija Quist će sutra, 24. jula, svojim korisnicima i korisnicama ponuditi još jedan podatak iz LGBT historije – napunit će svoj prvi rođendan. Istog datuma prošle godine, Quist mobilna aplikacija posvećena LGBT historiji prvi put je predstavljena javnosti.

Quist je besplatna mobilna aplikacija koje korisnike i korisnice uči o LGBTQ historiji, tako što svakog dana imaju priliku pročitati informacije o tome šta se na taj dan desilo, a vezano je za LGBTQ historiju. Izdana je za Apple i Android 24. jula 2013, a u posljednjih godinu dana downloadovana je skoro 18.000 puta u preko 100 zemalja svijeta, uključujući i nekoliko njih gdje je jako teško ili opasno doći do LGBTQ informacija, kao što su Rusija, Pakistan, Nigerija, Jamajka, Iran, Ghana, Srbija, Honduras i Kenija. Aplikacija je besplatna za iOS i Android.

“Kreirala sam Quist kao jedno rješenje za više problema istovremeno”, kaže Sarah Prager, osnivačica aplikacije. Današnji korisnici i korisnice mobitela su navikli na to da informacije dobijaju brzo i lako, a Quist predstavlja LGBTQ historiju na dostupniji način. Quist također nudi alternativni način koji ljudima omogućava da nauče nešto o LGBT historiji, obzirom da samo 17% učenika uči o LGBT historiji u školama, a 64% LGBT studenata/ica se osjećaju nesigurno u svojim školama, prema podacima GLSN-a (Gay, Lesbian and Straight Education Network). Konačno, online pretraživanje LGBT informacija može biti blokirano filterima ili pronađeno u historijama pretraživanja – Quist je diskretan način da dođete do informacija o LGBT historiji, ukoliko je to potrebno. “Moj je cilj da ovo bude način da se ljudi koji nisu outovani, žive u ruralnim sredinama, ili su izolirani, povežu sa svojom zajednicom i znaju da nisu sami”, dodala je Prager.

U nastojanju da proširi globalni doseg i utjecaj ovog slobodnog resursa LGBTQ historije, Quist je nedavno predstavio prevode sadržaja aplikacije na svjetske jezike. Međunarodni tim volontera je preveo informacije na maternje jezike zemalja gdje su se događaji dešavali. U aplikaciji korisnici i korisnice sada mogu pronaći prevedene verzije odmah ispod sadržaja na engleskom. Prevodi koji već postoje u aplikaciji su: arapski, hrvatski, danski, njemački, hebrejski, korejski, mandarinski, portugalski, ruski, srpski i španski. Ostali će uslijediti ovisno o dostupnosti i mogućnostima volontera/ki. Oni/e koji/e su zainteresirani da ponude svoje jezičke vještine mogu se javiti na [email protected].

Tokom prve godine djelovanja, Quist je postao dinamičan brend. Uvedene su nove funkcije, uključujući pretragu, te dodatni sadržaj (100 dodatnih historijskih događaja). Bilo ko može poslati informacije koje nedostaju putem ovog formulara. Sarah Prager je govorila na konferencijama i u školama širom SAD-a o važnosti učenja o LGBTQ historiji. Quist je također putem javne peticije uspio navesti Apple da eliminiše riječ “biseksualnost” kao neprihvatljivu pri pretrazi njihove prodavnice aplikacija (AppStore). Prager je predstavljala Quist u Bijeloj kući 7. jula 2014. na LGBT Innovation Summitu. Njena misija je da obrazuje svijet o korijenima LGBTQ zajednice, učini LGBTQ historiju relevantnijom, i da do znanja LGBTQ individuama da su i ostali prolazili i prolaze kroz njihovu borbu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!