Pogledajte program 4. Međunarodnog queer filmskog festivala Merlinka!

30. 12. 2015

merlinkaIzvor i foto: Sarajevski otvoreni centar

Sarajevski otvoreni centar će u periodu od 29. do 30. januara organizovati i ugostiti po četvrti put u Sarajevu, u Art Kinu Kriterion, Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji se već sedam godina organizuje u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave LGBT temama. Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu se razlikuje od prethodnih po tome što ima drugačiji program od beogradske – filmovi će biti prikazani premijerno, i festival će trajati dva dana.

Festival će u petak, 29. januara u 19 h, otvoriti igrani film Prikladno ponašanje (Appropriate Behavior, Desiree Akhavan, SAD, 2014. 86′), komedija o Shirin koja pokušava da bude idealna perzijska kćerka, politički korektna biseksualka i moderna mlada Brooklynka. Ipak, ona nije dovoljno Perzijanka, nije dovoljno gay, nije dovoljno ništa. Njoj ne uspijeva da ima bilo koji identitet, a biti bez klišea za koji se možeš uhvatiti može biti usamljeno iskustvo. Nakon što je ostavi djevojka Maxine, Shirin se suočava sa teškim zadatkom – zamijeniti idilično lezbejsko gnijezdo za umjetnički stan sa cimerima u potkrovlju. Nesposobna da se odvoji od sjećanja na svoje bolne uspone i padove, šarmantna, površna i sebeljubiva Shirin se počne truditi da povrati bivšu djevojku.

Drugog dana festivala u 14 h bit će prikazan dokumentarni film Maska koju živiš (Mask You Live In, SAD, 2015, 97′) koji pokazuje kako muškarci postaju “pravi” muškarci. Budi muško! Dječaci se odgajaju da postanu ‘pravi muškarci’ tako što žive prema određenim rodnim ulogama. Ovaj film istražuje maskulinitete kao koncepte i norme povezane sa našim stereotipnim idealom muškaraca. Kroz intervjue sa muškarcima koji govore o svojim ličnim iskustvima, istražuje se slika maskuliniteta koja je ukorijenjena u društvo i koja se može ogledati različito kroz kulturne kontekste, pa i kao gruba homofobija u sportu. Ovaj dokumentarac se bavi šokantnim činjenicama o dječacima i načinu na koji se oni odgajaju.

Od 16 h publika će moći da pogleda snimak hit predstave Merlinkina ispovest (režija: Stevan Bodroža, uloge: Aleksandar Trmčić, Čarni Đerić, tekst: Miladin Ševarlić, producent: Predrag Azdejković, 45′). Ovo je monodrama rađena prema autobiografiji Vjerana Miladinovića Merlinke Terezin sin koja je izdata 2002. godine u Beogradu. Tekst je napisan 2003. godine kada je Vjeran mučki ubijen i čekao je više od deset godina da bude postavljen na scenu. Merlinka festival je producirao ovu predstavu koja je svoju premijeru imala u januaru 2014. god.

Zatim slijedi revija kratkih regionalnih filmova: Jagode (Jelena Lela Milošević, Crna Gora, 2013, 23′). Intimna priča, u kojoj se postepeno otkriva zagonetni odnos para koji živi prilično izolovano, a koji ima dobar međusobni odnos. Ipak, postoji problem koji se nazire i koji se postepeno otkriva. Jako zanimljiv obrt na samom kraju daje jednu potpuno drugu vizuru junaka, u tom obrtu se krije ne samo elementarna ljudska potreba za prihvatanjem, već i određeni stepen ugroženosti zbog različitosti.

Samo neka je živo i zdravo (Tamara Skrozza/Živojin Čelić/Predrag Azdejković, Srbija, 2015, 11′) je film o roditeljstvu, odnosu roditelja i djece, odnosu roditelja i LGBT djece. U filmu govore: Anđela Čeh, Aleksandar Marković, Božo Prelević, Dule Nedeljković, Gordana Čomić, Maša Karleuša Valkanou. Kao što druge žene čine (Melissa Potter, SAD/Srbija, 2015, 26′) je film koji govori o starom balkanskom običaju da kćerka postaje očev sin i zadržava kuću koju bi napustila kad bi se udala. U obližnjem gradu, pet žena živi daleko od takvih običaja.

U 18 h bit će prikazan dokumentarni film Novi čovjek (2015, Urugvaj/Nikaragva/Čile, 79′). U pitanju je snažna životna priča o trans* ženi Stephanie Mirzae. Odrastajući u Nikaragvi kao Roberto, Stephanie su zanimali obrazovanje i politika od najranijeg doba. Međutim, uslijed velikih obiteljskih problema Stephanie je data na usvajanje u Urugvaj. Režiser filma Aldo Garay na zanimljiv način oslikava Stephanienin turbulentni život – kroz psihološke razgovore o promjeni spola, traumama iz djetinjstva, te o susretu sa biološkom porodicom, po prvi put od kad su je dali na usvajanje prije 38 godina. Film je ove godine osvojio nagradu Teddy za najbolji dokumentarac na Berlinaleu.

Specijalne gošće festivala biće članice Le Zbora, prvog hrvatskog lezbejsko-feminističkog hora koji je nastao iz želje da se podstakne i promoviše lezbejsko-feministička sociokulturna vidljivost. Njihov koncert će biti spektakularni uvod u veliki Merlinka party na kojem će muziku puštati regionalna zvijezda Sonja Sajzor.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!